25.01.2021 Селфі-залежність як психічний розлад

Селфі-залежність як психічний розлад

Американська психіатрична асоціація (АПА) офіційно підтвердила думку і підозри про те, про що багато хто й сам здогадувалися: постійне фотографування себе, тобто робити Селфі, є психічним розладом.

Розлад називається «селфітіс» (selfitis) і визначається як обсесивно-компульсивний бажання сфотографувати самого себе і викласти фото в соціальних мережах як спосіб самоповаги і заповнити прогалину в близькості з людьми.

Ознаки, види і як лікувати Селфі залежність

Американська психіатрична асоціація, виділила три рівні даного розладу:

  • Прикордонне селфітіс: фотографувати самого себе, не менше три рази в день, але не відправляти фото в соціальні мережі;
  • Гостре селфітіс: фотографувати самого себе принаймні три рази в день і розміщувати кожну з фотографій в соціальних мережах;
  • Хронічне селфітіс: Неконтрольоване бажання фотографувати самого себе цілодобово і розміщувати всі зроблені фотографії в соціальних мережах більш ніж шість разів на день.
Как избавиться от привычки сэлвиться

Крім того, нещодавно стало відомо, що вчені визнали публікацію фотографій зі спортзалу або з ранкових пробіжок ознакою наявності серйозного психічного захворювання – нарциссического розлади особистості. Також фотографія їжі і нігтів у дівчат ознака завзятого селфітіста.

Як виникає селф-залежність?

Багато в чому виникненні селф-залежностей сприяє доступність сучасних технологій. Сьогодні у кожної дитини є мобільний телефон, оснащений цілком стерпним камерою, – це дає йому можливість фотографувати все, що він вважатиме за потрібне. І в першу чергу, звичайно, себе.

Через те, що Селфі стали популярними в соц. мережах, їх як ідею використовують для зйомок рекламних роликів. Наприклад, українські бренд нижньої білизни побудував свій рекламний ролик на те, що молодь відпочиває з селф-палицями, веселиться і розважається. Я дивлюся – я теж так хочу. Причому білизна і одяг мене мало хвилюють, я хочу того ж веселощів, що і ця компанія з селф-палицею.

Не останню роль у бажанні постійно робити Селфі грає глибока залученість в спілкування в соціальних мережах. Бажання негайно розповісти своїм друзям і передплатникам про щось важливе для вас, просто прикольному або красивому – природно. Але, коли розповіді переходять в постійний потік інформації, яка цінної не є, можна говорити про формування залежності. Ти фотографуєш себе в день народження – добре, ти їси яблуко і вирішив поділитися цим – це вже дивно. А буває просто лежиш і видаєш фотографію за фотографією – вони однотипні, не мають практично ніякого смислового навантаження.

Чому ми прагнемо жити у віртуальному світі?

Фотографуючи все підряд, ми, перш за все, хочемо показати не мир навколо, а нас самих в кращому світлі. Прагнучи постійно викладати нові знімки, ти мимоволі створюєш покращений образ себе, тим самим привертаючи до себе увагу. Зізнайся: ти б не стала фотографувати обід з їдальні. А ось делікатеси з дорогого ресторану або картини з фруктів у себе в тарілки вельми виграшний спосіб доповнити свою стрічку соцмережі. За таким же принципом ми обираємо Селфі, на якому подобаємося собі більше всего.Более того в інтернеті є багато статей і навіть відео уроків як правильно потрібно робити Селфі для свого instagramm або facebook аккаунта.

Що ж такого страшного в фотографуванні себе і чи можна від цього вилікуватися?

Дарья Агапова
Как бороться с селфи-зависимостью

Як це часто буває, ті, у кого є залежність, найскладніше це визнають. Скажи алкоголіку, що він алкоголік, і отримаєш порцію агресії. Так само і з будь-якою іншою залежністю: усвідомлення – це перший крок до того, щоб боротися. Коли починаєш працювати з залежними людьми, виявляються якісь комплекси, затискачі, проблеми з самооцінкою.

У Києві від селф-залежності вже лікують – навіть відкрили спеціальну службу. А в Харкові тільки почали придивлятися до нового напрямку. Послуги по лікуванню селф-залежності є і Дар’ї Агапова. Як у гештальт-терапевта.

Як визначити, що у людини є селф-залежність?

У кожної людини в житті існують такі моменти, якими дуже хочеться поділитися з іншими. Спочатку адже саме для цього і були придумані соціальні мережі – щоб боротися з відстанями. Сфотографуватися, щоб показати друзям момент свого весілля, дня народження, дитячого свята, випускного – це нормальне і цілком виправдане бажання.

В силу особливостей сучасного життя люди вже не можуть собі дозволити часто зустрічатися – вони постійно зайняті, в турботах. Тому фото допомагає передати суть твого життя для тих, хто не може бути поруч. Але іноді це бажання переходить розумні межі. Ти вийшов з метро – треба сфотографуватися, пішов дощ – треба сфотографуватися, ти їси – треба сфотографуватися і т. Д. Це вже схоже на залежність.

До слова, нездоровим показником може бути і велика кількість власних фотографій в квартирі. Правда, тут мова вже не про невпевненість в собі, а скоріше про нарцисизм. Звичайно, всіх чесати під одну гребінку не варто. Якщо модель завішує свою квартиру знімками – вона може сприймати це як аналіз власної роботи або просто в якості тяги до мистецтва. Але якщо це просто бажання постійно бачити себе улюблену всюди: в рамочці на полиці, на заставці телефону, на робочому столі і т. Д. – це вже привід замислитися.

Чим небезпечна селф-заівісмость?

Ви починаєте витрачати свій час в порожню. Щоб зробити Селфі, ви зупиняєшся, підбираєш відповідний ракурс, робите кілька кадрів, вибираєте найвдаліший. Потім багато ще займуться обробкою знімка, щоб постати в кращому світлі, а вже перед тим, як “запостити”, доведеться вигадати іскрометну підпис і ще набрати хмару хештегов.

Nomofobija-psychologicheskaya-zavisimost-ot-mobilnogo-telefona
Зависимость от мобильного телефона

Це може сильно відволікати від важливих справ, порушувати робочий процес, провокувати неуважність уваги. А якщо згадати, що багато ще і витратять час на те, щоб якось по-особливому одягнутися, нафарбуватися і зачесатися, щоб зробити хороший знімок, то і зовсім здається, що весь день людина проживає для того, щоб зробити Селфі.

Також селф-залежність може послужити причиною в побудові відносин між іншими людьми. Набагато складніше стає будувати відносини з іншими людьми. Інформаційне поле сьогодні настільки широко: один поставив лайк, інший прокоментував, третій написав повідомлення і т. Д. Здавалося б, що тут поганого? Красива фотографія – чим не привід зав’язати знайомство? Але, як показує практика, такі відносини згодом часто не складаються.

З цими та іншими фобіями вам допоможе впорається психолог-психотерапевт Дарина Агапова.

Записатися на прйом к психологу.