13.11.2021 Залежність мобільного телефону. Номофобія

Залежність мобільного телефону. Номофобія

У цій статті ви дізнаєтеся що таке залежність від мобільного телефону з наукового погляду

 

 

Номофобія зустрічається завжди особливо у підлітків і дітей старше 6-7 років. Номофобія – це фобія, яка визнана медичною спільнотою у всьому світі. І хоча поки що номофобія як і залежність від мобільного телефону, не отримали офіційних номерів і кодів у реєстрі захворювань, все більше фахівців визнають, що ці психічні розлади і справлятися з таким видом фобій краще у кваліфікованого психолога. На сьогоднішній момент, Номофобія, підпорядковує собі дедалі більше людей. Як наслідок, розробляються та впроваджуються способи допомоги для тих, кого торкнулися ці проблеми. У даному матеріалі ми розберемося, що таке номофобія та залежність від мобільного телефону, що їх характеризує і найчастіше викликає, а головне – як їх позбутися?

Що таке номофобія?

 

Слово “Номофобія” – калька з англійської Nomophobia, яке, у свою чергу, утворене від поєднання No mobile phone phobia. Деякі називають номофобією безпосередньо залежність від телефону, проте насправді це слово передає лише страх залишитися без свого гаджета хоч на деякий час. У багатьох випадках залежність від мобільника та страх, що стосується його відсутності під рукою, справді пов’язані, проте це необов’язкова умова. Зокрема, не у всіх, хто має ознаки залежності, відсутність телефону викликають саме фобійні стани, також як не завжди страх залишитися без телефону говорить про залежність. Щоб це твердження стало зрозумілішим, розглянемо, як проявляють себе номофобія та залежність від мобільного телефону.

У чому виявляється і як проявляється номофобія .

Очевидно, що мобільні телефони стали невід’ємним атрибутом сучасної культури, і особливо це проявляється у молодіжній субкультурі, для представників якої характерні полярність психіки, різкі перепади настрою, а оскільки велику роль у цьому віці відіграє спілкування, студентам стає простіше спілкуватися саме за допомогою мобільного телефону. . Він став настільки невід’ємною частиною їхнього життя, що під час його відключення багато молодих людей стали відчувати не лише психологічний, а й фізичний дискомфорт.

Номофобія як нестача живого спілкування

Коли ви востаннє тісно спілкувалися із друзями, родичами та дітьми? Багато хворих номофобією важко відповісти на це питання: гаджет замінив їм реальне спілкування. Цю модель поведінки потрібно змінювати, причому так, щоб не поєднувати взаємодію з оточуючими з використанням гаджета. Таке поєднання як ознака неповаги до співрозмовнику, а й причина відсутності концентрації уваги темі розмови.

Дотримання режиму відпочинку

Якщо колеги по роботі та начальство використовують ваш особистий час для вирішення робочих завдань, цю практику необхідно припиняти. Життя людини складається не тільки з роботи, і це посилання потрібно максимально дохідливо донести до керівництва та колег по роботі.

Окремий пункт за дотримання режиму відпочинку – міцний сон. Щоб він був по-справжньому міцним, перед тим як лягти в ліжко, відмовтеся від девайсів, краще послухайте заспокійливу музику або почитайте книгу (бажано не електронну, а паперову).

Непотрібні програми – геть із телефону

Залежність від смартфона формується в тому числі і через повідомлення, що постійно надходять, більша частина яких абсолютно марна. Щоб виключити подразник, зайві програми потрібно назавжди видалити, те саме слід зробити з марними закладками в браузері.

Вчені провели досвід, у якому взяло участь 30 учнів однієї навчальної групи студентів. За 2–3 дні до проведення досвіду учням було запропоновано
вимкнути мобільний телефон, прибрати його якнайдалі і не користуватися ним максимальну кількість часу (користуватися комп’ютером або іншими гаджетами також не можна було).
Дозволялися гра, читання, лист, ремесло, малювання, музикування, прогулянки, заняття спортом тощо. Під час експерименту його учасники могли робити записи в щоденнику про свій стан, дії, про думки, що приходять в цей момент в голову.

Після проведення експерименту всім його учасникам було запропоновано анкету з питаннями:

Номофобія-психологічна-завісимість-від-мобільного-телефону

  1.  “Який максимальний час перебування у Вас був без мобільного телефону?”
  2.  «Чим Ви займалися без мобільного телефону та інших гаджетів»
  3.  “Які Ви відчували в цей момент емоції, почуття, думки”.

Експеримент показав, що тільки 4 студенти з 30 змогли залишитися без мобільного телефону та інших гаджетів протягом 8 годин. При цьому вони змогли зайняти себе такими заняттями як музика (гра на гітарі), піші або велосипедні прогулянки, читання книг, спорт, виконання домашніх завдань.
Решта учнів не змогли відмовитися від мобільних телефонів на тривалий час. Максимальний час їхнього перебування без гаджетів становив – від 1 до 3 годин.

Як позбутися страху залишитися без мобільного пристрою.

Звичайно, і страх залишитися без телефону, і залежність від нього набагато частіше вражають молодих людей (проте не тільки їх), у тому числі тому, що вони набагато активніше користуються високотехнологічними девайсами і знайомі з ними мало не з народження. Втім, незалежно від віку, багато хто не визнає наявність у себе фобії чи залежності, пояснюючи їх зручністю, звичкою, наслідком обставин (наприклад, робочою необхідністю). Залежність від мобільного телефону — як позбутися Зручність, безумовно, є, і ніхто при здоровому глузді не закликатиме зовсім відмовлятися від телефонів, Інтернету тощо. Однак будь-яка залежність фактично стає обмеженням, і ми пропонуємо позбавитися не девайса, а саме цього обмеження.

Як говорилося вище, залежність від телефонів і страх опинитися без них, як правило, стає наслідком інших психологічних проблем, отже, спочатку треба розібратися з першопричиною, у тому числі з допомогою фахівців: взяти консультацію у психолога, тренера з особистісного розвитку і т.д. . В іншому випадку великий шанс, що, навіть позбавившись залежності від телефону, людина набуде іншої залежності, яка знову замаскує проблеми і створить ілюзію, що все гаразд.

Як боротися із залежністю від мобільного телефону.

Що стосується боротьби безпосередньо з телефонозалежністю, то тут можна виділити низку універсальних порад. Їхнє основне завдання – допомогти скоротити час перебування з гаджетом. Це, у свою чергу, дозволить зрозуміти, що життя без девайсу не тільки можливе, але й здатне грати яскравими фарбами. При цьому шлях “Я викидаю смартфон і далі живу без нього” насправді підходить далеко не всім. Різка «пропажа» телефону загострює залежність і фобії (подібно до синдрому відміни), що призводить до ще більшого бажання взяти гаджет в руки і ніколи не відпускати. Деякі люди можуть перебороти даний стан, інші ж через якийсь час здаються і біжать за Як позбавитися від номофобіінової моделлю, але тепер спроби позбутися своїх розладів у них пов’язані з ще більш поганими емоціями, що аж ніяк не сприяє лікуванню.Саме тому здебільшого рекомендується поступова боротьба з номофобією та залежністю.

Дотримуйтесь простих правил поводження з мобільними пристроями (гаджетами) і ваша заздрість вже на очах буде забирати у вас все менше і менше часу.

Online консультації Viber, Skype, WhatsApp, Telegram

Як позбутися Номофобії

Безумовно найпростіший і найефективніший спосіб це піти на прийом до професійного психолога, який за пару відвідувань змінить кординально ваше ставлення до мобільних гаджетів. Але є і кілька елементарних правил яких ви зможете дотримуватися самостійно і вже через місяць ви відчуєте неймовірний результат.

Серед простих, але досить ефективних прийомів відзначимо наступний: кладіть мобільний далеко від ліжка, щоб уникати спокуси вранці насамперед подивитися у заповітний екран. Не беріть смартфон у ванну (згадайте хоча б, що більшості протипоказана висока вологість), через деякий час ускладніть завдання і перестаньте брати телефон ще й на кухню. Зрештою, взагалі відмовтеся від звички переносити його за собою по квартирі – нехай весь час лежить на одному місці. На роботі максимально довго не виймайте телефон із сумки чи куртки. Візьміть за правило залишати його там під час зустрічей із друзями, походах у кіно тощо. По-перше, так ви покажете себе культурною людиною, по-друге, зробите ще один крок до того, щоб позбавитися залежності.

Спробуйте вимкнути телефон на півгодини у вихідний день. Поступово збільшуйте цей час. Інший варіант – відключіть звук для сповіщень та залиште сигнал лише для дзвінків. Так ви не пропустите щось по-справжньому важливе, але гаджет не буде постійно нагадувати про себе. Скоротіть кількість програм, які можуть вас повідомляти, – залиште тільки дійсно потрібні, наприклад, про робочу пошту.

 

Поради, як лімітувати свій час у телефоні

Намагайтеся не засиджуватися у соціальних мережах. Вони затягують самі собою, а в поєднанні з підвищеною любов’ю до телефонів це може бути подвійним ударом.

Універсальною радою стане пошук захоплень у «реальному» світі, у тому числі які мають на увазі міжособистісне спілкування. Запросіть друзів на прогулянку або самі вирушайте погуляти до парку. Не варто кидатися з місця в кар’єр і йти без телефону, якщо ви знаєте, що це буде для вас важко. Краще вимкніть звук і дайте собі слово не діставати телефон із кишені. І звісно, ​​всіма силами намагайтеся це слово дотримати. Намагайтеся навіть доступний на смартфоні контент отримувати іншими способами. Наприклад, прочитайте паперову книгу, пошукайте потрібну інформацію на комп’ютері, а кіно подивіться по телевізору. Це внесе деяку різноманітність і вкотре покаже, що життя не замкнулося на мобільному телефоні

Майже у кожного біля ліжка розташовані розетки живлення для пристроїв, ламп, світильників. Це чудове інженерне рішення для читання книги, але не як для заряджання вашого гаджета. Спробуйте перед тим як лягти спати поставити телефон на зарядку, яка розташована подалі від вас. Йдучи в тому, щоб вам піршлося встати і пройти за телефоном, а не продовжувати «серфити контент» прямо лежачи в короваті.

Мабуть одна з найлегших і на перший погляд пустих порад, але неймовірно діючих. Коли ви йдете спати, покладіть свій планшет на якусь нову чи вашу улюблену книгу. Читання тексту надрукованого на папері набагато легше і простіше для очей, ніж читання з екрана. Рано чи пізно у вас закрадеться ідея на підсвідомому рівні прочитати розділ із вашої улюбленої чи раніше невідомої вам книги, ніж звичний перегляд планшета перед сном.

І не забувайте, що у разі появи нав’язливих страхів і думок, а також якщо ви розумієте, що вам не вдається впоратися із залежністю самотужки і вона затягує вас все глибше, завжди краще звернутися за допомогою до фахівця.

Дарія Агапова. вже протягом багатьох років успішно допомагає пацієнтам самим позбавитися залежності свого гаджета. Зверніться за допомогою до професіонала і ви отримаєте негайний результат, і ваше життя знову засяє новими радісними фарбами.